"Glad jeg har båtførerprøven"

Glad jeg hadde båtførerprøven

"- Slike overskrifter liker vi å høre"

Fokuset på båtførerprøven er viktig og i tillegg til sikkerhet på sjøen så gir det også en ekstra glede med å beherske flere felt.
Båtførerprøven gir mye informasjon rundt båtliv og temaer som du kanskje ikke kjenner til.

Her er artikkel fra Telemarksavisa (www.ta.no) skrevet av: Ørnulf Holen

Til artikkel - Trykk her


Den 24 år gamle båtføreren forteller til TA at de skulle hente noen krepseteiner som de ikke hadde fått henta i helga, siden det var så dårlig vær.

- Det blåste litt på vei utover, men ikke noe mer enn vi har vært ute i før. Men ved Såholmstein så stanset båten. Vi gikk bak og undersøkte i motorrommet, og det var ei reim som hadde røket og så kilet seg fast, sier 24-åringen.

De konstaterte raskt at de ikke ville få liv i båtmotoren.

- Så lå det et par båter lenger ute, og vi forsøkte å signalisere til dem. Men vi hadde vinden i mot oss, så de hørte oss ikke. Da ringte vi til redningsskøyta Askerbæringen, sier 24-åringen.

FRYKTET KANTRING

Båten deres lå og drev i rundt ti minutter, og den slo hardere og hardere inn mot holmen.

- Vi prøvde først å holde båten fra holmen, men det var vanskelig. Og bølgene var såpass store at vi var redde for at båten skulle tippe rundt. Kameraten min hoppet først i land, mens jeg ble i båten litt til. Jeg er glad for at det var en såpass stor båt, sier 24-åringen.

Til slutt gikk båten opp på holmen, og 24-åringen gikk også i land. Der sto de og ventet på et Sea King-helikopter fra HRS. I tillegg rykket både politibåten og redningsskøyta ut til stedet.

- Sånn som jeg skjønte det, så var det så store bølger at båtene deres ikke kunne gå i land. Så vi ble heist opp av Sea King-helikopteret, sier 24-åringen, som er svært takknemlig for redningsetatenes innsats.

- DE KOM VELDIG RASKT

- Jeg fikk flere telefoner tilbake fra de forskjellige etatene, og både politiet, redningsskøyta og Hovedredningssentralen reagerte veldig raskt. Det var veldig bra at de tok meldinga vår så alvorlig, og hele redningsaksjonen gikk veldig fort. Det er veldig bra å se at sånt fungerer, sier 24-åringen, som har kjørt båt siden barndommen.

- Jeg er jo sjøvant, men jeg ble redd – jeg gjorde det. Jeg er også veldig glad over at jeg har båtførerprøven, som gjorde at jeg kunne oppgi vår eksakte posisjon, sier 24-åringen.

Da TA snakket med 24-åringen på onsdag lå båten fortsatt ute på holmen.

- Den ligger vanskelig til, så det må bli litt finere vær og mer høyvann før den kan hentes. Det blir jo en forsikringssak også, sier 24-åringen, som er glad for at det hele endte godt.

- Men nå blir det jo ikke noe mer hummerfiske i år, siden det er over nå. Så det var litt dumt, for en gleder seg jo til det. Nå får vi vente til neste år, det er sånn det er, avslutter 24-åringen.

Operasjonsleder Vidar Aaltvedt ved Telemark politidistrikt opplyser at Sea King-en som kom hadde lite fuel, siden helikopteret kom direkte fra tirsdagens redningsaksjon på Gaustatoppen.

- Så derfor måtte Sea King-en bare fly de kjappest mulig inn til land, før den returnerte, sier Aaltvedt.Annen nyttig informasjon for hjelp til sjøs er lydsignaler. Klarer du lydsignaler til båt?Du kan se flere nyheter under våre nyhetsartikler.


Bestille