Konsekvens ved å føre båt uten båtlappen

På nettsiden Ung.no ble spørsmålet om konsekvenser ved å kjøre uten lappen, å ikke ha tatt båtførerprøven.
Spørsmål på Ung.no blir besvart av jurister og her er spørsmål og svar

"Heisann, Jeg ble i dag stoppet i båt, uten båtførerbevis, det endte med anmeldelse og inntauing av båt. båtførerbeviset skal jeg ta til uken om kommer, så jeg kunne hente båten igjen da. men spørsmålet mitt er om ettersom jeg ble anmeldt, kommer dette på rullebladet mitt? kan dette hindre innreise til USA? jeg skal til usa for å ta helikopterpilot lisens i Oktober og de neste 2 årene. Vil dette ødelegge for at jeg kommer inn? Og en annen ting, når man blir anmeldt på stedet av politiet, må man ikke signere noe som helst? de skrev bare opp personalia uten å få noe signatur eller lignende. På forhånd takk. "

Svar fra jurist:

Hei

Hvilken straff man kan få dersom man kjører båt som krever båtførerbevis uten å ha dette, står i lov om fritids- og småbåter § 37 og forskrift om krav til minstealder og båtførerbevis mv. for fører av fritidsbåt § 20. Her står det at man straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år. Vanlig straff for å kjøre uten båtførerbevis er bot på inntil 5000 kr. Det er også mulig at du får en sperrefrist som vil si minst ett års utsettelse på båtførerprøven. Dette står i lov om fritids- og småbåter § 28 c.

Dersom du blir dømt for å ha kjørt uten båtførerbevis, vil dette vises på den vanlige politiattesten i to år. Antakelig vil dette ikke hindre deg i å kunne reise til USA. Dette avhenger blant annet av hva straffen din blir og om du er dømt for andre forhold tidligere. Jeg anbefaler deg å kontakte den amerikanske ambassaden og spørre om det vil bli noe problem når du vet hvilken straff du får

Hilsen Juristen, ung.no


Artikkel i sin helhet kan leses her